De aftrap voor het EK 2020 is nog ver weg, maar achter de schermen wordt er al hard gewerkt om alles op tijd voor elkaar te krijgen. Langzamerhand komt er steeds meer informatie naar buiten. Zo kwam de UEFA in december 2017 al met de mededeling dat de openingswedstrijd is toegewezen aan Italië. In het Olympisch Stadion in Rome gaat het allemaal beginnen in de zomer van 2020. Dit soort feitjes zorgen ervoor dat jij als voetballiefhebber alvast rustig naar het EK toe kunt leven. Het teambestuur, de spelers, de trainers en de rest van de staf hebben net weer andere belangen en interesses. Zij zaten ongetwijfeld reikhalzend uit te kijken naar het moment dat de UEFA de hoogte van het prijzengeld bekend ging maken. En die prijzenpot blijkt met een recordbedrag van 371 miljoen euro behoorlijk goed gevuld.
Goede prestaties verdienen een beloning. Toch is het echt niet nodig om Europees Kampioen te worden om met een miljoenenbedrag naar huis te gaan. Wie de kwalificaties overleeft en zich op mag maken voor het hoofdtoernooi, ontvangt in ieder geval een startpremie van 9,25 miljoen euro. Dit is al fors meer dan tijdens het EK van 2016. Toen moesten de teams het doen met ‘het schamele bedrag’ van 8 miljoen euro.
Hoewel zo’n startpremie natuurlijk mooi meegenomen is, doen de echte voetballanden het hier zeker niet voor. De Duitsers, Fransen, Italianen, Portugezen, Spanjaarden, Engelsen en misschien zelfs het Nederlands elftal: iedereen strijdt voor die beker én de 34 miljoen euro. Dit is namelijk het bedrag dat de UEFA heeft toegekend aan de winnaar van het toernooi. In 2016 ging het Portugese elftal er nog vandoor met 27 miljoen euro. Voor de Spaanse kampioenen van 2012 lag er een bedrag klaar van 23,5 miljoen euro, bijna 10 miljoen minder dus dan wat er nu te winnen valt.
Er doen 24 teams mee aan het hoofdtoernooi en die krijgen allemaal minstens 9,25 miljoen euro. Het behalen van de achtste finales, de kwartfinales of de halve finales levert weer een paar miljoen extra op. De totale prijzenpot voor het EK 2020 is hierdoor uitgekomen op 371 miljoen euro. Dat is exact 70 miljoen meer dan wat er tijdens het EK 2016 in Frankrijk te verdelen viel. Verrassend genoeg trekt de Europese voetbalbond zelfs meer geld uit voor het EK 2020 dan wat de FIFA reserveert voor het WK 2018 in Rusland. Want de prijzenpot blijft tijdens dat toernooi steken op een bedrag van 344 miljoen euro.
De almaar stijgende prijzenpot van grote toernooien als het Europees Kampioenschap geeft aan dat het op financieel gebied goed gaat met de UEFA. Dat liet de organisatie wel doorschemeren tijdens het congres in het Slowaakse Batislava, waar ook de geldprijzen voor het EK bekend werden gemaakt. Het invoeren van de Nations League en de veranderde opzet van de Champions League hebben daar zeker aan bijgedragen. In het seizoen 2018/2019 zal de omzet uiteindelijk stijgen naar ongeveer 3,9 miljard euro. Het prijzengeld van 371 miljoen euro kan daar dus nog makkelijk af.