Spanje is samen met Duitsland de ware kampioen als het gaat om het EK voetbal. Beide landen zijn drie keer Europees kampioen geworden, waarbij Spanje de afgelopen edities de betere was. Want na een titel in 1964 was het in 2008 en 2012 twee keer achter elkaar raak. In 2008 was Spanje in de finale net te sterk voor Duitsland, terwijl Italië vier jaar later met indrukwekkende cijfers werd verslagen. Tussen beide toernooien door was er ook nog de WK-titel die mee ging naar Madrid. Maar zoals het bij alle grote voetballanden gaat, zijn er voor de Spaanse voetballiefhebbers soms ook mindere tijden. De prestaties tijdens het laatste EK waren niet bepaald om over naar huis te schrijven. Al in de achtste finale zat het toernooi erop. De Spanjaarden hopen massaal dat oude tijden weer gaan herleven en dat die felbegeerde EK-titel in 2020 weer voor hen is.
Met grote clubs als Real Madrid, Atlético Madrid en FC Barcelona heeft Spanje natuurlijk een rijke voedingsbodem als het gaat om voetbaltalent. De jeugdopleidingen van deze clubs weten de beste spelers naar zich toe te trekken zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Deze drie clubs zijn ook meteen de hofleveranciers voor het nationale elftal. Xavi, Raúl, Fernando Torres en Andrés Iniesta hebben stuk voor stuk sterke banden met één van deze clubs. En allemaal hebben ze in de afgelopen jaren een grote rol gespeeld in het Spaanse voetbalelftal. Zoals het een echte voetbalnatie betaamt, staan er bij elk groot toernooi weer nieuwe spelers op die weten te verrassen. Maar dat zullen de Spanjaarden ook nodig hebben. De gouden generatie uit de periode 2008-2012 behoort nu echt tot het verleden en bovendien is de concurrentie van andere voetballanden groot. Al zijn er nog tig mensen die op Spanje wedden bij voetbal en hier alle vertrouwen hebben in de ploeg. We gaan het zien of Spanje de Duitse Mannschaft misschien nog een keer weet te verslaan tijdens de finale.
In de geschiedenis van het Europees kampioenschap is Spanje tien keer van de partij geweest. Het zijn dus mooie cijfers dat van die tien keer er maar liefst drie titels zijn gewonnen. Het EK is wat dat betreft succesvoller geweest dan het WK. Want daar waren de achtste finales of de kwartfinales vaak het eindpunt. De Spaanse voetbalbond werkt er hard aan om weer een nieuwe gouden periode in te luiden. Na een aantal pijnlijke nederlagen op het WK 2014 (wie herinnert zich niet de spectaculaire 1-5 overwinning van Oranje?) en het EK 2016 moest er iets veranderen. Bondscoach Vincente del Bosque moest het veld ruimen zodat er een nieuw begin kon worden gemaakt.
Elke voetbalnatie maakt op zijn eigen manier indruk. Er zijn liefhebbers die stiekem hopen dat Spanje tijdens het EK 2020 zijn beroemde tiki-taka stijl laat zien. Hierbij gaat het niet om fysieke kracht, maar om kleine, snelle pasjes en veel beweging. In de gouden periode wierp deze speelstijl in ieder geval zijn vruchten af. Toch is het in 2020 waarschijnlijk tijd voor een nieuwe strategie zodat Spanje de tegenstanders weer kan verrassen.