De loting voor een EK of WK is altijd een heel spektakel. Belangrijke mensen uit de voetbalwereld worden uitgenodigd en zij zien hoe het speelschema zich langzaam opvult. Elke keer als er een landnaam wordt getrokken, neemt de spanning toe. Tegen wie spelen favorieten als Duitsland en Frankrijk dit keer? En zijn er misschien poules waarin een extra strijd gaande is tussen twee aartsrivalen? Voor de groepsfase van het EK 2020 zijn er zes poules (A tot en met F) met vier landen per poule. De nummers één en twee gaan door naar de achtste finales, net als de vier beste nummers drie. Een goede loting is zeker belangrijk om ver te komen in het toernooi. Welke landen het lastig gaan krijgen, weten we nog niet. Eerst is het tijd voor de kwalificaties en pas daarna kan het definitieve speelschema voor het EK 2020 bekend worden gemaakt.
Het organiseren van het EK voetbal verloopt in fases. De voorbereiding begon al in 2012, toen de UEFA geïnteresseerde landen vroeg om zich te melden voor het gastlandschap. Voordat de eerste wedstrijd kan worden gespeeld, moeten sommige stadions nog worden uitgebreid of aangepast. Het EK is voor veel landen zelfs aanleiding om een nieuw en modern voetbalstadion te bouwen. Maar hoe belangrijk goede stadions en een mooie grasmat ook zijn, er is een element waar nog meer aandacht naar uitgaat. Van de 55 voetballanden die zijn aangesloten bij de UEFA kunnen er namelijk maar 24 overblijven. De kwalificatie bepaalt welke landen er uiteindelijk doorgaan voor de eindstrijd.
Door het systeem van kwalificaties moet er twee keer geloot worden voor het EK 2020. De eerste loting is op 2 december 2018. In het Convention Centre in Dublin wordt dan het speelschema bekendgemaakt voor de kwalificatiewedstrijden. Het is duimen dat de poule niet de zwaar is zodat de kans op deelname aan het eindtoernooi alleen maar toeneemt.
De kwalificatiewedstrijden voor het EK 2020 worden gespeeld in de periode maart tot en met november 2019. Nadat alle geplaatste landen bekend zijn, kan het volgende deel van het Europees Kampioenschap beginnen: de loting voor het hoofdtoernooi. De loting staat gepland voor begin december 2019. Vanaf dat moment is het duidelijk wie het tijdens de groepsfase van het EK tegen elkaar gaat opnemen.
Er zijn 24 landen die meedoen met het eindtoernooi van het EK 2020. Het makkelijkst is natuurlijk om al die 24 landennamen in een kom te gooien en zo het speelschema één voor één in te vullen. Toch zijn er een aantal eisen waar het schema aan moet voldoen. Zo vindt de UEFA het bijvoorbeeld belangrijk dat een poule niet te veel sterke landen heeft. In theorie kan er een poule ontstaan met Duitsland, Portugal, Spanje en Italië. Geen enkele voetballiefhebber heeft er belang bij dat één of twee van die sterke landen meteen al worden uitgeschakeld.
Om dit tegen te gaan, worden de zes beste landen van de FIFA ranglijst gebombardeerd tot groepshoofd. Ze kunnen elkaar dus pas tijdens de achtste finales tegenkomen. Aangezien het EK 2020 in dertien verschillende landen wordt gespeeld, is er nog een extra eis vanuit de UEFA. Het is namelijk niet de bedoeling dat voetbalfans voor de groepsfase langer dan twee uur in het vliegtuig moeten zitten. De kans dat Nederland in dezelfde poule komt als Rusland of Roemenië is dus vrij klein. Maar een poule met Duitsland, België en misschien Oostenrijk, Zwitserland of één van de Scandinavische landen behoort zeker tot de mogelijkheden.
Een goede loting kan een land ver brengen. Voetbalfans zitten in december 2019 dan ook massaal klaar om de loting live te volgen. Het schema dat eruit voortkomt, laat precies zien welke landen op welke datum en in welk stadion spelen. De wedstrijden voor de groepsfase worden helemaal ingevuld. Toch kun je ook al zien hoe het de winnaar van poule A of de nummer 3 van poule D in het verloop van het toernooi kan vergaan. Het is fijn om te weten dat jouw favoriet de kampioen van 2016 (Portugal) pas in de halve finale of de finale tegen kan komen. Het speelschema is nog niet bekend, maar één ding is wel zeker: in de juni en juli 2020 moet het allemaal gaan gebeuren.